Una dintre marile dileme cu care se confruntă orice părinte responsabil, pe parcursul creşterii copilului său, rămâne diversificarea alimentaţiei.
Practic, viaţa unei mame, având un copil mic, sub vârsta de 3 ani, este ocupată mai mult de 50% din timp de răspunsul cât mai corect şi complet la celebrele întrebări: „Ce mănâncă astăzi copilul meu? Când mănâncă? Cum mănâncă? Procedez bine? Mănâncă ce trebuie? Mănâncă suficient pentru vârsta lui?“.
Un Model de alimentaţie sub vârsta de 1 an demarează tot sub auspiciul unor reguli minimale.
Toate materialele de mai jos sunt bazate pe evidente medicale ştiinţifice moderne (EBM – evidence based medicine) structurate cu scopul de a uşura munca oricărei mămici/ familii tinere, aflate la început de drum în creşterea sănătoasă a copilului ei/ copiilor ei/lor:
1. Alimentaţia naturală – laptele de mamă – este Standardul de aur pentru copilul sub vârsta de 6 luni. Prelungirea alimentaţiei la sân, până la vârsta de 1-2 ani, reprezintă varianta ideală de a oferi copilului tău siguranţă, protecţie imunitară, sănătate.
Alimentaţie naturală – lapte matern exclusiv până la vârsta de 6 luni, oferit copilului, la „cerere“.
2. În absenţa laptelui matern sau în prezenţa sa, în cantitate insuficientă faţă de cerinţele copilului mic, cu sprijinul, consilierea şi monitorizarea atentă a echipei medicale medic de familie + asistent medical, se va introduce alimentaţia alternativă: formulă de lapte praf, adaptată vârstei copilului, stării lui de sănătate (particularităţilor clinico-biologice ale copilului).
Alimentaţie alternativă – alimentaţie sub 6 luni, în completare la sân sau exclusiv cu un preparat de lapte praf (în absenţa laptelui matern), cu utilizarea unei formule de lapte praf, adaptată particularităţilor clinico-biologice ale copilului, cu mese oferite copilului la un interval de aprox. 3 ore.
3. Alimentaţie diversificată – alimentaţie cu lapte matern la cerere/ lapte praf oferit „la program“ + introducerea progresivă de alimente de consistență crescută, altele decât laptele (legume, fructe, brânză, ou, pește, carne ecologică etc), având ca finalitate înlocuirea treptată a principalelor mese de lapte, cu mese solide şi trecerea la regimul copilului de 1-3 ani.
De reţinut! Nu diversificăm un sugar bolnav. Nu iniţiem diversificarea în vacanţă, fără acces la igienă corespunzătoare. Nu iniţiem diversificarea fără a avea acces la servicii medicale.
Carnea reprezintă un capitol intens dezbătut în alimentaţia sugarului, în contextul în care opţiunile alimentare ale părinţilor sunt cele care decid în final, în ce priveşte alimentaţia copilului mic.
a. Introducerea cărnii se va face în jurul vârstei de 7-8 luni.
b. Se recomandă carnea provenită din pește crescut liber (în ape curgătoare nepoluate sau ocean) sau animal (vită, pui) crescut pe principiile moderne ale agriculturii ecologice (fără estrogeni, fără antibiotice sau agenţi de creştere, provenit din ferme în care se respectă condiţiile de calitate ale solului, hranei, creşterii animalelor în libertate). De la pui, se recomandă doar pieptul de pui, fără pieliţă. De la mânzat, se recomandă doar muşchiul de mânzat.
c. Carnea se fierbe separat 10-15 minute, apoi se aruncă apa în care a fiert. Carnea fiartă se clăteşte foarte bine şi se va pune din nou la fiert. Legumele se vor fierbe separat şi se vor adăuga cărnii fierte, în momentul servirii mesei. Pentru igiena alimentelor, se mai dă un clocot înainte de a servi masa copilului. Regula de aur în diversificare: păstrarea igienei riguroase. Nu se recomandă supă de carne.
d. Se recomandă respectarea principiului unei singure proteine la o masă (exemplu: brânză + legume, şalău + legume etc).
e. Diversificarea cu proteină animală va fi personalizată, în funcţie de starea de sănătate a copilului şi tipul de regim caracteristic familiei.
f. Nu se introduc organe în alimentaţia copilului sub vârsta de 12 luni.
g. Nu se introduce carne de porc sub vârsta de 12 luni.
h. Nu utilizaţi carne congelată şi decongelată repetat, nici tocături, sosuri, prăjeli, rântaşuri în alimentaţia copiilor!
Pentru a uşura accesul la produsele de carne (pește, mânzat, pui) provenită din ferme în care se practică zootehnia ecologică, respectiv agricultură ecologică, pe piaţă, există produse speciale, destinate grupei de vârstă cuprinsă între 6 luni și 3 ani.
O astfel de alternativă destinată alimentaţiei celor mici şi extrem de utilă părinţilor, este oferită şi de HiPP, printr-o mare varietate de meniuri cu carne de calitate ecologică.
Produsele atent selectate provin din ferme cu tradiţie de mai mult de 60 de ani în practicarea agriculturii ecologice.
– Dr Herdea Valeria (Medic primar medicină de familie)
Bibliografie
1. Complementary Feeding: A Position Paper by theEuropean Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition (ESPGHAN) Committee on Nutrition- Mary Fewtrell, yJiri Bronsky, zCristina Campoy, §Magnus Domello¨f, jjNicholas Embleton,Natasˇa Fidler Mis, #Iva Hojsak, Jessie M. Hulst, yyFlavia Indrio, zz§§Alexandre Lapillonne,and jjjjChristian Molgaard ,2017
2. Role of Dietary Factors and Food Habits în the Development of Childhood Obesity: A Commentary by the ESPGHAN Committee on Nutrition ESPGHAN Committee on Nutrition: 3 Carlo Agostoni, y Christian Braegger, z Tamas Decsi, § Sanja Kolacek, jj3 Berthold Koletzko, Walter Mihatsch, # Luis A. Moreno, John Puntis, yy1 Raanan Shamir, zzHania Szajewska, §§2Dominique Turck, and jjjjJohannes van Goudoever
3. Fruit Juice în Infants, Children,and Adolescents: CurrentRecommendations Melvin B. Heyman, MD, FAAP, a, b Steven A. Abrams, MD, FAAP, c SECTION ON GASTROENTEROLOGY, HEPATOLOGY, AND NUTRITION, COMMITTEE ON NUTRITION.AAP, 2017
Nu există comentarii