Diversificarea la bebeluşi – Tot ce trebuie să ştii despre tabelul şi schema alimentaţiei

Înainte de a începe diversificarea la bebeluşi sau introducerea alimentelor solide în alimentaţia puiului tău şi de a citi cu atenţie schema diversificare bebe, este recomandabil să te consulţi cu medicul tău. Apoi, la fel de important este să ştii dacă bebe este pregătit pentru acest pas şi care sunt semnele concrete.

Cand se incepe diversificarea

 

Până în momentul diversificării, bebe primeşte toţi nutrienţii necesari din laptele matern. Până la împlinirea vârstei de şase luni, sistemul său digestiv nu este îndeajuns de matur pentru a „primi“ mâncărurile solide. Acesta nu este însă un motiv de teamă, pentru că bebe îţi va oferi, oricum, semne suficient de clare care îţi vor arăta că este pregătit pentru diversificare. Iată care sunt indiciile la care trebuie să fii atentă:

Îşi poate controla capul şi poate sta în funduleţ
Bebe îşi poate susţine singur capul în poziţie dreaptă şi poate sta în funduleţ. Sunt două amănunte esenţiale pentru începerea diversificării la bebeluşi. Faptul că îşi controlează capul îi permite să ţină în cavitatea bucală mâncarea solidă şi să o mestece.

Există reflexe de mestecat
Între gură, limbă şi sistemul digestiv există o legătură foarte strânsă. Se dezvoltă concomitent. Dacă poate împinge hrana înspre gât cu scopul de a o înghiţi, este un alt semn pentru începerea diversificării. Indiciul care îţi arată că procesul înghiţirii funcţionează corect este faptul că salivează din ce în ce mai puţin.

Ia în greutate
Vrea din ce în ce mai mult lapte şi devine curios în privinţa gusturilor. Iar dacă şi-a triplat greutatea din momentul naşterii (însă nu are sub patru luni) este un semn că este pregătit pentru diversificare.

Diversificarea: primii paşi

Cei mai mulţi bebeluşi intră în etapa diversificării prin consumul de piureuri, pe care le poţi prepara folosind alimentele recomandate în schema diversificare bebe sau, mai amplu, în tabelul diversificării alimentaţiei la bebeluşi (vezi mai jos). Într-o primă fază, hrana solidă i se oferă într-un biberon cu tetina cu flux foarte rapid, apoi cu linguriţa. În cazul în care decizi, împreună cu medicul, să începi cu cereale, le poţi mixa cu lapte, cu scopul obţinerii unei mese semi-lichide. În timp, vei îngroşa conţinutul gradual. Linguriţa trebuie să fie din material moale, gumat, pentru a evita riscul rănirii gingiilor. Pune-i în vârful linguriţei mâncarea, într-o cantitate foarte mică. Nu pare interesat? Dă-i timp să miroasă şi să se obişnuiască. Şi nu-l hrăni dacă pare obosit sau, dimpotrivă, agitat.

S-a săturat? Oare cum îmi dau seama?
Diversificare bebelusi piureSe întinde pe spate, îşi întoarce capul dintr-o parte în alta şi are chef să se joace cu linguriţa ori, pur şi simplu, nu mai vrea să deschidă guriţa – mai mult ca sigur, bebe este sătul. Pe de altă parte, unii bebeluşi nu deschid guriţa pentru că mai au de mestecat. Asigură-te că a mâncat tot şi, mai ales, dă-i timp pentru mestecat. Diversificarea face parte acum din viaţa lui, se poate spune că s-a obişnuit cu hrana solidă, că o acceptă şi că a descoperit şi acceptat gusturile noi. În curând, îşi va dezvolta preferinţe sau, dimpotrivă, reticenţă pentru anumite mâncăruri.


Tabelul diversificării alimentaţiei la bebeluşi

Alimentele care nu trebuie să lipsească din tabelul diversificării la bebeluşi sunt legumele, fructele, ouăle, peştele, carnea. Bineînţeles că nu toate produsele se introduc în alimentaţia bebeluşului din prima etapă. Conform Ghidului de nutriţie realizat de dr. Andreea Manda, medic specialist în pediatrie, diversificarea la bebeluşi, în cazul fructelor, se începe cu măr, caisă, piersică, pară.
În privinţa ouălor, de exemplu, acestea se introduc după 6 luni, treptat: se fierb 5-10 minute, se începe cu 1/8 gălbenuş şi se ajunge la 1-2 gălbenuşuri/săptămână la vârsta de 1 an. Albuşul este contraindicat sub vârsta de 1 an, carnea de animal tânăr se evită din cauza conţinutului mare de gelatină, carnea de porc sau de oaie, de asemenea, este contraindicată până la vârsta de 3 ani. Tabelul diversificării la bebeluşi se stabileşte împreună cu medicul şi se adaptează în funcţie de evoluţia copilului. E posibil ca unii copii să aibă nevoie de o schemă personalizată de diversificare, detaliu pe care îl va decide tot medicul.

Schemă diversificare bebeluşi

După ce ai studiat tabelul diversificării alimentaţiei la bebeluşi şi ai aflat ce alimente sunt recomandate sau nu din schema diversificare bebe, poţi începe să pui în aplicare schema diversificare bebe. Nu neglija să te consulţi cu medicul tău pentru a evita anumite reacţii neplăcute cauzate de alimentele din schema diversificare bebe pe care micuţul tău e posibil să nu le accepte. Schema diversificare bebe se adaptează fiecărui micuţ, consultându-te cu o persoană specializată. Nu este obligatoriu, de exemplu, ca morcovul să fie acceptat din prima sau foarte uşor, chiar dacă în general este una dintre primele legume introduse în diversificare.

Diversificarea la bebeluşii de 4-5 luni

OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii) recomandă începerea diversificării la 6 luni, în paralel cu alăptarea. Există însă şi specialişti care spun că începerea diversificării se poate face şi mai devreme de 6 luni, cum ar fi cercetătorii britanici. Cel mai bine este să comunicaţi cu medicul dumneavoastră în privinţa acestui aspect şi să urmaţi recomandarea lui. Sunt părinţi care intră în această etapă de la 4 sau de la 5 luni. Oricare ar fi vârsta, important este să respectaţi următoarele reguli: diversificarea la bebeluşi nu exclude alăptarea, introducerea alimentelor solide se face prin porţii mici, pentru orice nou aliment se respectă regula celor 4 zile (de la introducerea oricărui aliment, se lasă să treacă 4 zile pentru a vedea dacă micuţul nu reacţionează alergic la produsul respectiv). În privinţa legumelor, se evită ţelina, napul, conopida, mazărea (până la 6 luni-1an), varza, fasolea uscată, sfecla până la 2 ani. La 5 luni, se poate adăuga ulei vegetal în supă/piure de legume, iniţial ½ linguriţă, pentru ca la 1-2 ani să crească la 1-2 linguriţe, ajungând la 2-3 ani la 3 linguriţe. Referitor la fructe, se începe cu măr, caisă, piersică, pară. Laptele de vacă integral este contraindicat.

Diversificarea la bebeluşii de 6-7 luni

Diversificarea la bebeluşii de 6-7 luniMicuţilor cu istoric familial sau personal de alergie (astm, urticarie, rinită, conjunctivită) li se vor introduce în alimentaţie cu prudenţă citrice, fructe cu potenţial alergizant de tip zmeură, fragi, căpşuni, kiwi (cu seminţe mici). Printre legume se numără morcovul, dovleacul, cartoful dulce, păstârnacul, ardeiul gras, ardeiul kapia, pe lista fructelor, se află mărul, para, avocado, piersica, nectarina, pruna, banana. Cerealele includ, în cazul diversificării după 7 luni, bulgurul, cuşcuşul, ovăzul, orzul. Atenţie la cerealele cu gluten, recomandabil este să fie evitate. Începând cu vârsta de 1 an, aportul de cereale e bine să fie din cereale integrale (secară, graham), conform Ghidului de nutriţie întocmit de dr. Andreea Manda pentru Bebe Tei. Ca mod de preparare, pentru începutul diversificării, în privinţa legumelor, este la aburi, pentru că în felul acesta alimentele îşi păstrează atât gustul, cât şi textura, comparativ cu prepararea clasică, prin fierbere.

Diversificarea la bebeluşii de 8-9 luni

Diversificarea la bebeluşii de 8-9 luniO altă regulă importantă în cazul diversificării, fie că e vorba de diversificarea la 4,5 luni, de diversificarea la 6 luni sau diversificarea la 7 luni, este ca mâncarea să nu fie îndulcită. De asemenea, nici sarea nu este recomandată. Lista cu alimentele pentru diversificarea la 8-9 luni include, în rândul fructelor – pepenele, strugurii, cireşele, vişinele, în rândul legumelor – cartoful alb, broccoli, conopid, ţelina, gulia, salata verde, iar al cărnii – carnea de vită, de iepure, ficatul, brânză proaspătă de vaci, peşte (păstrăv, cod, merluciu, chefal).

Diversificarea la bebeluşii de 10-12 luni

Diversificarea la bebeluşii de 10-12 luniMeniul alimentelor care intră în diversificarea la 10-12 luni este completat de gutui, smochine, kiwi, roşii, spanac, vinete, ciuperci, chefir, sana şi albuşul de ou (cel din urmă începând cu 12 luni), produse care fac parte şi ele din schema diversificare bebeluşi. E bine de ştiut că nu toţi copiii mănâncă mult şi nu toţi agreează un anumit aliment de la prima degustare. Important este să începi cu porţii mici, să nu îl grăbeşti, să vorbeşti cu el în timp ce îl hrăneşti, să creezi, pe cât posibil, o atmosferă relaxată. În timp, el va asocia masa cu un moment plăcut, petrecut împreună cu familia, iar educarea lui în acest sens începe de la prima linguriţă cu hrană solidă pe care i-o dai.


Articole din aceeaşi categorie:

Reţeta zilei: piure de broccoli cu piept de puiREŢETA ZILEI: PIURE DE BROCCOLI CU PIEPT DE PUI
Este una dintre reţetele preferate ale lui Andrei. Uşor de preparat şi foarte gustos, piureul de broccoli cu piept de pui face parte dintre mâncărurile pe care le îndrăgeşte cel mai mult. V-am făcut deja poftă? Click pe filmuleţ şi aflaţi cum se găteşte! […]

Reteta NestleCUM PREPARI UN PIURE DELICIOS CU LEGUME PENTRU BEBE
Astăzi vă tentez cu o rețetă magică. Magică am spus? Exact! De-abia o să vă abțineți să nu mâncați și voi cot la cot cu bebe… Ce ingrediente am folosit, ce tip de ulei și cum am preparat-o, v-am povestit în filmuleț! […]

ÎNTĂRIREA SISTEMULUI IMUNITAR LA BEBELUŞI
Bebeluşii se nasc cu un sistem imunitar care nu este foarte bine dezvoltat şi este nevoie de 2 ani pentru ca acesta să se dezvolte și să funcționeze corespunzător. Doamna dr. Andreea Manda, medic pediatru, mi-a răspuns la mai multe curiozităţi legate de acest subiect. Nu pot să vă spun decât că am avut o discuţie extrem de interesantă! […]