Laptele matern este alimentul ideal, iar alăptarea trebuie încurajată cât mai mult posibil. Recomandarea specialiştilor este ca trecerea către un lapte special de creştere să se facă treptat şi doar la recomandarea mediului.
Laptele de creştere este foarte important pentru nutriţia copiilor de 1-3 ani, pentru că acoperă mai bine decât laptele de vacă necesarul zilnic de minerale şi vitamine.
CE SPUN SPECIALIȘTII
Prof. Dr. Nicolae Miu, Preşedinte al Societăţii Române de Gastroenterologie, Hepatologie şi Nutriţie Pediatrică spune: „La vârsta de 1 an copilul este un <<mic om mare>>, în plină cercetare şi cunoaştere a lumii înconjurătoare. De aceea, alimentaţia trebuie să fie echilibrată şi variată, să răspundă calitativ şi cantitativ nevoilor crescute de substanţe nutritive ale copiilor mici. La această vârstă se pun bazele unor obiceiuri alimentare sănătoase şi echilibrate. Laptele rămâne un aliment de bază în hrana zilnică a copilului mic; este recomandat să bea zilnic 400-500 ml lapte“.
STUDIU
În România doar 26% dintre copiii de 1-3 ani primesc lapte special conceputpentru ei, pe lângă cei alăptaţi. Atunci când înlocuiesc laptele de mamă, o treime din mămici dau copiilor lapte de vacă, dar şi mai multe, aproximativ jumătate, apelează la aceasta soluţie în mediul rural.
Mai puţin de 5% din mesele pe care le primesc copiii de 1-3 ani constau în lapte special conceput pentru ei. În locul laptelui special conceput pentru ei, bebeluşii primesc lapte de vacă, acesta fiind introdus în alimentaţia copiilor în medie la vârsta de 10 luni.
Proporţia copiilor care primesc lapte de vacă este mai mare odată cu creşterea lor în vârstă. În timp ce jumătate dintre copiii între 1 şi 2 ani primesc lapte de vacă, în grupa de vârstă 2-3 ani, ponderea celor care beau lapte de vacă ajunge la 90%.
Informații furnizate de Nestlé. Găsiţi mai multe detalii aici.
Nu există comentarii