Auzim peste tot că este bine să consumăm alimente bogate în vitamine, atât noi, adulţii, cât şi copiii. Dar ştim oare ce rol au ele şi din ce produse le luăm?
Vitaminele pot fi solubile în grăsime (liposolubile) sau solubile în apă (hidrosolubile). Vitaminele liposolubile (vitamina A, D, E) se pot acumula în depozitele de grăsime din organism. Vitaminele hidrosolubile (vitamina C şi grupul de vitamine B) nu au risc de supradozare pentru că se dizolvă în apă, iar excesul ajunge în urină.
Vitaminele sunt de obicei sensibile la aer (se oxidează sau se râncezesc) şi la căldură (temperatura ridicată le distruge).
Vitaminele: ce rol au asupra organismului
Vitamina A
Rol: susţine sănătatea ochilor, a pielii şi mucoaselor, a oaselor şi dinţilor, creşte rezistenţa la boli
Vitamina D
Asigură mineralizarea oaselor şi dinţilor şi susţine absorbţia calciului din alimente. Se găseşte în peştele gras. Expunerea la soare stimulează sinteza de vitamina D în piele.
Vitamina E
Are efect antioxidant, scade procesele nocive din organism şi creşte rezistenţa la boli. Se găseşte în uleiul vegetal.
Vitamina C
Participă la sinteza de colagen din piele, oase, vase de sânge, este antioxidantă, creşte imunitatea şi absorbţia fierului din alimente. Se găseşte în legumele şi fructele proaspete. Atenţie! Este distrusă prin gătit.
Vitamina B1(tiamina)
Participă la sinteza de colagen din piele, oase, vase de sânge, este antioxidantă, creşte imunitatea şi absorbţia fierului din alimente. Se găseşte în produse fainoase, carne de porc, mazăre, cartofi.
Vitamina B2 (riboflavina)
Susţine metabolismul energetic, asigură sănătatea ochilor şi a pielii. Se găseşte în lapte, ficat, brânză proaspătă, carne de porc, spanac.
Vitamina B3 (niacina)
Susţine metabolismul energetic, asigură sănătatea ochilor şi a pielii. Se găseşte în ficat de pasăre, ton, carne de porc, cereale, cartofi.
Vitamina B6
Susţine metabolismul energetic, asigură sănătatea ochilor şi a pielii, susţine formarea hemoglobinei. Se găseşte în ficat de pasăre, ton, carne de porc, cereale, cartofi.
Acidul folic (B9)
Participă la sinteza de celule noi, asigură creşterea şi dezvoltarea ţesuturilor şi în special a sistemului nervos. Se găseşte în ficat, fasole, linte, sfeclă, spanac, cereale îmbogăţite.
Vitamina B12 (ciancobalamina)
Împreună cu acidul folic, participă la sinteza de celule noi şi susţine sănătatea nervilor. Se găseşte în ficat, sardine, carne roşie (porc, vită), ton, brânză proaspătă.
Informații furnizate de Nestlé. Găsiţi mai multe detalii aici.
Nu există comentarii