Grăsimile alimentare reprezintă un concentrat de energie (9 calorii/gram) şi sunt formate din acizi graşi de 2 feluri: saturaţi sau nesaturaţi.
Grăsimile saturate consumate în cantitate mare cresc riscul de boli cardiovasculare şi se găsesc în produsele animale (slănină, unt, brânză). Spre deosebire de ele, grăsimile nesaturate sunt sănătoase şi provin din uleiuri vegetale. Singura excepţie este grăsimea de peşte, o grăsime nu doar nesaturată dar şi bogată în acizi graşi esenţiali.
Grăsimile saturate: ce rol au asupra organismului
Consumate în exces, duc la boli cardiovasculare, diabet, obezitate, colesterol crescut în sânge. În grăsimea saturată se află depozitele de vitaminele A şi D ale corpului .
Grăsimile saturate: în ce alimente se găsesc
Grăsimile saturate se găsesc în următoarele alimente: carne împănată, tocături, mezeluri, pielea de pui şi de curcan, lapte, unt, smântână, brânzeturi, ouă, ciocolată).
Grăsimilie mononesaturate au rol protector cardiovascular şi se găsesc în uleiul de măsline, avocado, alune, nuci.
Grăsimile polinesaturate de origine animală
Acizii graşi esenţiali omega 3 asigură dezvoltarea cerebrală şi buna funcţionare a întregului organism. Se regăsesc în peştele gras (somon, ton, sardine, macrou, hering) şi laptele matern.
Grăsimile polinesaturate de origine vegetală
Acizii graşi esenţiali omega 6 consumaţi în exces cresc inflamaţiile şi riscul de boli. Se găsesc în uleiul de floarea soarelui, maioneză, margarină, produse de patiserie şi cofetărie.
Informații furnizate de Nestlé. Găsiţi mai multe detalii aici.
Nu există comentarii