Pentru a asigura o nutriţie sănătoasă copiilor noştri, trebuie să ştim care sunt elementele esenţiale din alimentaţie, ce efect au asupra organismului şi, mai ales, în ce produse se găsesc.
Glucoza este singura sursă de energie pe care celulele o pot utiliza, întregul organism funcţionează consumând glucoza. Glucidele (carbohidraţii) sunt cel mai adesea formate din lanţuri mai lungi sau mai scurte de glucoză, iar alimentele bogate în glucide sunt cerealele şi făinoasele, legumele şi fructele. Aportul caloric al glucidelor este de 4 kilocalorii/gram.
De câte feluri sunt glucidele
Glucidele simple sunt formate din 1-2 molecule de glucoză, se absorb rapid, eliberează o cantitate mare de energie într-un timp scurt şi se găsesc în zahăr de orice culoare sau provenienţă, miere, fructoză din fructe.
Glucidele complexe sunt formate din lanţuri lungi de glucoză numite amidon. Se absorb lent, asigură un aport de energie de intensitate medie, dar cu durată prelungită. Se găsesc în pâine, cereale, paste făinoase, orez, mămăligă, cartofi, fasole boabe, mazăre.
Fibrele sau glucidele complexe care nu pot fi digerate de organism îmbunătăţesc tranzitul intestinal şi se găsesc în legume, fructe, tărâţe sau cereale integrale.
Informații furnizate de Nestlé. Găsiţi mai multe detalii aici.
[…] vitamine şi minerale, fiecare nutrient joacă un rol important. Dacă în articolul despre „carbohiraţi“ am aflat de câte feluri sunt aceştia şi în ce alimente se găsesc, astăzi vorbim despre […]