Un studiu privind obiceiurile nutriţionale ale sugarului şi copilului mic, realizat de GfK România în perioada martie – aprilie 2010, pe un eşantion reprezentativ naţional pentru mămicile cu copii până în 3 ani care nu mai sunt alăptaţi exclusiv la sân, a scos la iveală o serie de realități care ar trebui să ne pună pe gânduri.
Dintre alimentele pentru adulţi, aproximativ jumătate din mame au dat deja copiilor care au alimentaţia diversificată cartofi prăjiţi sau cremvurşti, iar mezelurile sau brânza topită au fost introduse la aproximativ 40% dintre aceşti copii.
Aceste tipuri de alimente sunt introduse în alimentaţia copiilor, în medie, la vârsta de un an şi 2-3 luni. Sarea este adăugată în alimentele care se dau copiilor sub 3 ani într-o proporţie foarte ridicată, iar zahărul este prezent în alimentaţia a jumătate dintre copii. De asemenea, 1 din 5 copii de 2-3 ani a primit cel puţin o dată sucuri acidulate.
Din mesele pe care le primesc copiii de 1-3 ani, aproximativ o treime sunt feluri de mâncare pregătite pentru toată familia şi nu mâncare special pregătită pentru ei. Cu toate acestea, de multe ori copiii mănâncă singuri la masă, o situaţie oarecum naturală în cazul sugarilor, dar nu şi în al celor mai mari.
Astfel, copiii între 2 şi 3 ani mănâncă singuri la două treimi dintre mesele de la micul dejun, acelaşi lucru întâmplându-se şi la mai mult de jumătate dintre mesele de seară.
O situaţie mai bună este în cazul meselor de prânz, când, mai mult de jumătate dintre mese sunt în compania întregii familii sau, măcar, a celorlalţi copii din familie sau de la grădiniţă.
Informații furnizate de Nestlé. Găsiţi mai multe detalii aici.
Nu există comentarii