Acneea neo-natorum sau neonatală este un „simptom“ întâlnit la aproximativ 20% din nou născuţi și constă în apariţia unor puncte mici roşii sau albe, în special pe faţă. În mod normal, ar trebui să dispară de la sine. Ca metode de prevenire, este esenţial să speli hainele şi lenjeria de pat ale lui bebe separat, cu detergent delicat, iar după aceea să o calci.
Notă: Nu trebuie să vă îngrijoraţi dacă veţi observa, în primele zile de viaţă, buburuze roz sau roşii pe pielea bebeluşului. Mulţi nou născuţi fac aşa-numitul eritem alergic. Acesta devine un motiv de îngrijorare în situaţia în care simptomele enumerate mai sus se transformă în bubuliţe cu puroi. În această situaţie, vizita la medic este obligatorie.
IRITAŢIA DE SCUTEC
Iritaţia produsă de scutec sau dermatita de scutec este una dintre cele mai dese forme de inflamaţie a pielii sugarului. Suprafaţa iritată, cea din zona funduleţului, este roşie la culoare, iar efectul asupra copilului nu este unul dintre cele mai plăcute.
Remedii:
1. Păstrează o igienă strictă!
Pentru că una dintre cauzele principale ale acestui tip de dermatită este expunerea prelungită la urină şi materii fecale, igiena este foarte importantă. Copilul trebuie toaletat la fiecare schimbare de pampers, şi nu şters cu şerveţele umede.
2. Măreşte circulaţia aerului!
Lasă scutecul mai larg sau foloseşte unul mai mare. Atunci când este posibil, nu îi pune scutec, lasă-l liber: de exemplu, în zilele calde de vară, afară, la umbră (aşezat pe burtă, cu un scutec sub el), sau în casă, dacă temperatura este potrivită.
3. Menţine-i pielea curată şi uscată!
A-i menţine pielea curată şi uscată înseamnă să-l schimbi frecvent, să-l speli cu apă caldă şi să-l ştergi cu un prosopel moale, din bumbac.
Important! În cazul în care iritaţia nu dispare în câteva zile sau dacă pe piele apar băşici sau vezicule, consultă medicul pediatru!
Pont: Alegerea tipului de scutec aparţine părinţilor. În cazul în care o anumită marcă nu prieşte bebeluşului, puteţi încerca schimbarea ei. Important este ca scutecul să fie schimbat de fiecare dată când este murdărit. În felul acesta, pielea se menţine curată.
CRUSTA DE LAPTE: CE ESTE ŞI CUM SE TRATEAZĂ
Denumită în termeni medicali „dermatită seboreică infantilă“, crusta de lapte se întâlneşte des în rândul nou născuţilor. Zona în care apare este, în general, scalpul.
Remedii:
1. În cele mai multe cazuri, nu este nevoie de un tratament special. Igiena normală este suficientă. Veţi vedea cum cojile cad de la sine. Însă mulţi părinţi se tem din cauza aspectului mai puţin plăcut, din acest motiv se întâmplă să intre în panică.
2. Masează zona afectată cu ulei, după care aşteaptă preţ de o oră să se înmoaie coaja. Consultă-te cu medicul pediatru în vederea alegerii tipului de ulei! După aceasta, spală-l pe cap cu un şampon delicat. Este nevoie ca operaţiunea să fie repetată zilnic, până în momentul în care crusta dispare.
3. În cazul în care crusta de lapte este gravă, medicul pediatru ţi-ar putea recomanda un şampon medicinal ori ar putea prescrie o cremă sau un unguent pe bază de cortizon care se va aplica pe scalpul copilului.
Surse: sfatulmedicului.ro, „Sarcina ta pas cu pas. Ghid complet pentru viitorii părinţi“, Tori Kropp, Editura Polirom, 2009.
Articol oferit de revista „Copii și părinți“.
bebele meu are 4 luni si are pe fata niste bubite care il mananca,pt ca se scarpina.din ce m-am mai informat si eu e o dermatita atopica.am fost cu el la pediatru si mi-a recomandat sa folosesc produse de la bioderma,care sunt cam scumpe,dar asta e…sanatatea copilului e cea mai importanta.ce ma sfatuiti sa mai folosesc pt ca nu i-au trecut si am inteles ca o sa mai dureze.
Un medic dermatolog l-a vazut pe bebe? Daca nu, atunci ar fi bine sa-l duci la un consult de specialitate.
Bunaaaa,
Ma bucur enorm ca putem avea ocazia sa primim sfaturi de la medicii nostri!
Eu locuiesc in londra si sunt ffff dezamagita de sistemul de aici
Avem un bebe de 4 luni si ma doare groasnic cand il vad cu eczema care a aparut dupa primul vaccin si aici dr imi spune ca e ok …. mi a dat crema cu antibiotic si crema cu hydrocortisone si cam atat….. il mananca pielea si nu doarme linistit!
As avea nevoie de un sfat,ce sa fac ?
Multumesc mult si sanatate tie si la toate mamicile si toti copii din lume!
bunaaa….bebele meu implineste 3 luni pe 15 iunie si din a 3 saptamana de viata ne confruntam cu aceasta acnee neonatala pana acum..aveti idee cam in cattimp dispare acestaa acnee definitv..pt ca situatia noastra dupa vizita la medic pediaru si dermatolog inclusiv nu se amelioreaza….desi folosesc apa termala de la avene,,,si produse de la bioderma recomandate de medic…?bebe meu este alaptat natural si am observat ca bubitele de pe fata ii se innrosesc in momentul cand suge la san ..de ce oare?astept un sfat de dvs…multumesc