Carbohidraţii, proteinele şi lipidele pe înţelesul tuturor – ce sunt, ce rol au şi din ce alimente le luăm?
Carbohidrații sunt esențiali pentru a hrăni creierul fătului, dar și ca suport energetic pentru nevoile mamei, astfel încât proteinele, atât de necesare creșterii embrionului, să fie economisite. Preferați glucide lente: cereale integrale, legume, verdețuri și chiar fructe bogate în fibre, vitamine și minerale.
Proteinele
În sarcină crește necesarul de proteine cu 25 g/zi, însă alimentația noastră curentă este de obicei bogată, chiar foarte bogată în proteine, deci nu este nevoie de măsuri suplimentare. Cele mai bune surse de proteine sunt carnea slabă, puiul, peștele, ouăle (bogate și în fi er), vitaminele din grupul B și oligoelementele. Proteine de bună calitate găsim și în brânză, cereale, fasole boabe, mazăre, porumb, linte.
Vegetarienele trebuie să consulte un nutriționist pentru planifi carea unui regim adecvat din punct de vedere al aportului proteic bazat pe combinarea cerealelor cu leguminoase, soia și fructe oleaginoase.
Lipidele
Acizii grași sunt indispensabili embrionului pentru formarea neuronilor și nervilor, creierul fiind compus în cea mai mare parte din material lipidic. Lanțurile lungi de acizi grași esențiali omega-3 şi omega-6 nu pot fi sintetizate de organism și de aceea trebuie aduse în alimentație: uleiuri vegetale (de floarea-soarelui, măsline), pește gras (sardină, ton, somon), semințe oleaginoase, avocado, soia și derivatele ei.
Informații furnizate de Nestlé. Găsiţi mai multe detalii aici.
[…] Citește și: Totul despre carbohidrați, vitamine, lipide, proteine și minerale (I) […]
[…] și: Totul despre carbohidrați, vitamine, lipide, proteine și minerale (I) Totul despre carbohidrați, vitamine, lipide, proteine și minerale […]