M-ați întrebat, iar eu am căutat cele mai bune răspunsuri pentru voi! Ce este recomandat să mâncăm atunci când avem un bebe de alăptat? Am vorbit cu Nicoleta Tupiță, specialist în nutriție, și de-abia aștept s-o ascultați și voi! Veți afla o mulțime de lucruri noi!
P.S. Inclusiv pentru mămicile care vor să scape de kilogramele în plus. 😀
Transcriere (min. 0:55 – 5:30)
Ana-Maria: Care sunt alimentele recomandate unei mămici care alăptează?
Nicoleta Tupiță: În primul rând, alimentaţia unei mămici care alăptează trebuie să fie echilibrată şi cât mai variată şi să conţină alimente din toate grupele principale, şi anume: cereale integrale, pâine integrală, paste, orez brun, fructe şi legume. De asemenea, foarte importante sunt alimentele bogate în proteine de înaltă calitate, cum ar fi carnea slabă, ouăle, lactatele degresate şi peştele. Esenţial în cazul unei mămici care alăptează este ca, pe lângă varietatea din alimentaţie, să-şi asigure alimentele din surse cât mai proaspete, din surse sigure şi să le prepare prin metode sănătoase: prepararea la aburi, soteul, fiertul uşor şi gătirea cărnii la cuptor.
A.M.: Ar trebui să existe o diferenţă între alimentaţia unei mămici care alăptează şi alimentaţia unei mămici care, din diverse motive, nu poate alăpta?
Principala diferenţă ar fi necesarul zilnic de calorii. Pentru mamele care alăptează, necesarul zilnic de calorii este mai mare cu aproximativ 500 de kilocalori pe zi, datorită secreţiei lactate. Pentru a asigura o secreţie normală a laptelui, dieta mamei trebuie să conţină un surplus de 500 de kilocalorii pe zi.
Mamele care nu alăptează pot să-şi restricţioneze puţin alimentaţia mai ales pentru că în trimestrele II şi III sunt obişnuite cu un surplus de calorii, ar trebui în primul rând să renunţe la acest surplus caloric şi încet, încet să îşi restricţioneze caloric alimentaţia şi să revină la cea obişnuită, dinainte de sarcina. Altă diferenţă ar mai fi nevoia crescută de anumite vitamine şi minerale pentru mamele care alăptează, de exemplu vitamina D, calciul sau chiar iodul.
A.M.: În general care este aportul caloric necesar unei mămici aflată în perioada alăptării şi al unei mămici care a oprit alăptarea sau din anumite motive nu poate alăpta deloc?
În general, necesarul zilnic de calorii în perioada alăptării este de aprox 2500 până la 3000 de kilocalorii pe zi. Desigur, pentru a calcula un necesar mult mai exact, ar trebui să luăm în considerare vârsta mamei, înălţimea, greutatea corporală şi vorbim de acel surplus cum am amintit de 500 de kilocalorii pe zi faţă de alimentaţia obişnuită dinainte de sarcină. Sau, ca să ne fie şi mai uşor, am putea să comparăm şi să păstrăm aceeaşi alimentaţie din punct de vedere caloric cu alimentaţia din perioada de sarcină din trimestrul II şi III. Foarte important este să avem în vedere o alimentaţie echilibrată, variată, cu alimente din toate grupele alimentare.
A.M.: Am nevoie de un sfat. După naştere, ce ar trebui să încep să mănânc pentru ca uşor, uşor, să încep să pierd kilogramele care s-au acumulat în perioada sarcinii?
Din păcate, aş spune, sau poate din fericire, nu există o formulă magică sau nu există anumite alimente care să te ajute neapărat să slăbeşti mult mai repede după naştere. Vorbim despre aceeaşi alimentaţie echilibrată. În perioada sarcinii ai fost obişnuită cu o alimentaţie echilibrată şi sănătoasă, prin urmare ar trebui să o continui cu aceleaşi alimente, dar cu mai puţine calorii. Dacă nu alăptezi, poţi să faci o restricţie calorică, încet, încet, nu foarte brusc şi astfel o să ajungi treptat la greutatea dinainte de sarcină sau chiar la o greutate normală. Este, de asemenea, foarte importantă mişcarea fizică în măsura în care timpul îţi permite şi pentru recuperarea organimului după sarcină, şi pentru o stare de bine în general. Desigur, dacă este să vorbim despre alimente, concret, fructele şi legumele din belşug, cerealele integrale şi leguminoasele – fasolea, lintea, care sunt o sursă foarte bună şi de proteine şi de carbohidraţi şi au şi multe fibre – dar să nu renunţăm nici la lactate, tot timpul să le alegem pe cele degresate şi, bineînţeles, carnea slabă.
incerc sa scap de cateva kilograme luate in plus pe perioada sarcinii prin urmare orice fel de recomandari pe aceasta tema sunt binevenite
Buna, foarte interesant materialul! Eu am doar o curiozitate, mi-ar fi placut sa stiu si ce fructe si legume pot manca, pentru ca, de exemplu, mie, una, ananasul nu-mi prieste deloc. Am dureri cumplite de stomac din cauza lui. :((((
[…] Citește și: Consumul de lactate în timpul sarcinii Nicoleta Tupiță, nutriționist, ne spune ce să mâncăm în perioada alăptării […]