Care sunt primele transformări ale corpului atunci când rămâi însărcinată? Ce înseamnă o dietă sănătoasă? La ce trebuie să renunți și cum te comporți cu animalele de companie? Sunt câteva întrebări pe care orice femeie și le pune atunci când află că va deveni mamă.
Prima lună de sarcină este, poate, perioada cea mai plină de emoții din toate cele nouă luni. Vorbim acum, de fapt, de alt fel de emoții. De ce? Pentru că, înainte de toate, este un sentiment nou, exceptând situația în care ești deja la al doilea copil și ești familiarizată cu anumite detalii, și, apoi, pentru că începi să observi cele dintâi modificări prin care trece corpul tău.
Transformări
Modificările cel mai des întâlnite sunt sensibilitatea ușoară de la nivelul sânilor, crampe ușoare și, ocazional, sângerări, cunoscute și ca „sângerări punctiforme“. Dr. Marjorie Greenfield, specialistă în obstetrică și ginecologie și autoarea cărții „Ghidul viitoarei mame“ (Editura All, p. 4), explică ce înseamnă aceste „sângerări punctiforme“ și de ce au loc: „Se produc în momentul în care embrionul se implantează în peretele uterin sau în momentul în care în mod normal ar trebui să vă vină ciclul“. Dacă te confrunți cu asemenea probleme, cel mai bine este să consulți imediat medicul specialist.
„Mănâncă bine!“ – ce presupune, de fapt, acest îndemn?
Raportat la realitate, îndemnul ar putea suna un pic utopic. În sensul că, în viața de zi cu zi, există multe viitoare mămici care, cel puțin în primele trei luni de sarcină, au o poftă scăzută de mâncare, grețuri și o preferință doar pentru anumite alimente. A avea o dietă sănătoasă, însă, le ajută atât pe femeile însărcinate, cât și pe copilul pe care urmează să-l aducă pe lume. Toate substanțele nutritive de care are nevoie sunt luate de copil din corpul mamei. Ce înseamnă o dietă sănătoasă? Fructe, legume și proteine. Ca sursă de proteine, Marjorie Greenfield, specialista citată mai sus, recomandă peștele, carnea, puiul, fasolea și soia. Atenție, însă, la tipul de carne (mai ales la pește) și la modul de preparare. De evitat: carnea de rechin și, în general, peștii mari, din cauza conținutului ridicat de mercur.
Renunță la fumat!
Orice persoană care nu fumează nu este de acord, din start, cu femeile însărcinate care fumează. Iar cele dependente de acest viciu nu conștientizează pericolul la care este expus copilul. Fumatul în timpul sarcinii poate avea drept consecințe o greutate și o înălțime mai mică a fătului și poate afecta placenta, informează edumedical.ro, conform unui studiu realizat de medicalpress.es. Multe viitoare mămici fumătoare găsesc o motivație puternică în faptul că urmează să aibă un copil, fapt care le ambiționează să renunțe la țigări. Altele, însă, o fac mai greu. Din perspectiva lui Marjorie Greenfield, ideal este ca acest lucru să se întâmple în primul trimestru.
Cafeaua
Cofeina se regăsește nu numai în cafeaua de zi cu zi, ci și în anumite ceaiuri, sucuri dulciuri și chiar medicamente. Așadar, atenție la produsele pe care le consumați. Este important să citiți etichetele de pe alimente. În timpul sarcinii, cantitatea de cofeină trebuie redusă, în sensul că o cafea pe zi este suficientă.
Cum ne purtăm cu pisica
În cazul în care aveți acasă o pisică, Marjorie Greenfield recomandă câteva măsuri de precauție. Spălați-vă pe mâini după ce o mângâiați și puneți pe altcineva să-i schimbe așternutul! De ce? „Pentru că materiile fecale ale pisicii pot conține protozoare care produc toxoplasmoză, o boală care nu afectează foarte tare adulții, dar care poate avea un efect devastator asupra fătului (cum ar fi leziuni cerebrale sau orbire), lucru în special adevărat, dacă fătul este infectat devreme în timpul sarcinii“, scrie ea. Pentru un plus de siguranță, după ce vă consultați cu medicul, puteți face un set de analize de sânge, prin care să verificați dacă sunteți imune la acest parazit.
Odihna
Fiecare activitate a ta influențează viața micuțului care crește, încet, în tine. Nu te lăsa copleșită de eforturi fizice, ușurează-ți munca pe cât posibil și conștientizează faptul că tu ești prima persoană responsabilă de viața lui. De asemenea, evită cât poți stresul și comunică permanent cu medicul tău. Aducerea unui copil pe lume înseamnă nu numai bucurie, ci și asumarea anumitor obligații.
Nu există comentarii