Ce alimente trebuie să mâncăm în timpul sarcinii – iată întrebarea pe care și-o pun majoritatea graviduțelor. Dr. Mihaela Bilic, medic primar diabet, boli de nutriție și metabolism, ne oferă o listă cu 10 recomandări:
- Principalul aliment care trebuie suplimentat este LAPTELE. 3 căni de lapte în plus pe zi asigură un aport suplimentar de 10-16 grame proteine de calitate superioară, 900 miligrame calciu și 300 calorii (pentru laptele cu 1,5% grăsime). În cazul persoanelor incapabile să digere lactoza, laptele va fi înlocuit cu brânză sau iaurt.
- Pentru a asigura un aport adecvat de minerale, vitamine și fibre, alimentația zilnică a gravidelor trebuie să conțină pâine integrală și cereale, legume de culoare galbenă și verde, legume cu frunze verzi, fructe proaspete și uscate.
- Se beau zilnic 6-8 pahare de lichide pentru a preveni constipația.
- Deoarece nu a fost găsită o valoare exactă la care consumul de alcool să nu aibă efect teratogen (malformații) asupra fătului, este recomandat ca în timpul sarcinii alcoolul să fi e complet evitat. Cofeina, pe de altă parte, nu are risc asupra fătului sau femeii gravide, de aceea consumul cu moderație (adică 2 cești de cafea) este permis.
- Nu există nici o dovadă conform căreia zaharina ar fi teratogenă, atât zaharina cât și aspartamul traversează bariera placentară și ajung și în laptele matern, fără a produce vreun efect.
- Pentru a diminua grețurile de dimineață este recomandat consumul de hidrați de carbon în defavoarea grăsimilor care sunt greu de digerat. Lichidele trebuie băute între mese.
- Arsurile gastrice se evită prin mese mici cantitativ și dese, mestecat bine și stat în poziție verticală minim 3 ore după masă. De asemenea, nu purtați haine strânse în talie.
- Creșterea consumului de lichide și de alimente bogate în fibre, alături de fructele uscate, precum prune și smochine, ajută la înlăturarea constipației.
- Edemele moderate care apar în ultimul trimestru de sarcină nu necesită restricție de sare sau alte modificări alimentare.
- Pentru crampele musculare se poate crește consumul de săruri de calciu și magneziu (laptele, datorită conținutului ridicat de fosfor, nu ajută la o absorbție bună a calciului, de aceea vor fi folosite săruri de calciu fără
fosfor).
Informații furnizate de Nestlé. Găsiţi mai multe detalii aici.